26 mars 2019

Kontakt

Generella riktlinjer för alla matgäster

Vissa livsmedel är förknippade med särskilda risker och vissa matgäster är extra känsliga. Därför kan ni inte servera allt till alla. Här presenteras begränsningar för matvalet till olika grupper.

Inom vård, skola och omsorg serveras mat på olika sätt: bufféservering, bordsservering på avdelning, färdigdukade brickor eller matlådor. Tillagning sker i ugnar, grytor och stekbord. Många verksamheter distribuerar färdiglagad mat, som kan vara varm (> +60°C) eller kall (< + 8°C). Maten kan transporteras i kantin/bleck eller färdigportionerad. Alla typer av råvaror förekommer med vissa undantag, se tabell nedan.

Många matgäster inom vård, skola och omsorg tillhör känsliga grupper: små barn, sjuka och äldre, personer med överkänslighet eller nedsatt immunförsvar.

Begränsningar för alla matgäster i vård, skola och omsorg

Servera inte

  • Nötter, mandel, jordnötter eller sesamfrö i maten på grund av risken för allvarliga allergireaktioner. Detta ska dock inte hindra enskilda personer som bor på särskilt boende inom äldreomsorgen att äta nötter i sin bostad, om de vill det.
  • Frysta importerade hallon som inte har upphettats.
  • Opastöriserad mjölk och produkter av opastöriserad mjölk.
  • Färsrätter som inte är helt genomstekta.
  • Ägg som inte kommer från ett godkänt äggpackeri.
  • Svamp som inte kommer från ett godkänt och kontrollerat företag.

Gravida

Gravida kvinnor ska följa Livsmedelsverkets råd för mat under graviditeten.

För särskilda grupper inom vård, skola och omsorg


Barn/ungdomar

Äldre över 65 och personer med nedsatt immunförsvar

Kallrökta och gravade produkter


servera inte

Mögel- och kittost som inte upphettas i en maträtt


servera inte

Strömming/sill, öring och vildlax från Östersjön och dess älvar

servera inte till barn/ungdomar under 18 år


Sik, öring, vildlax, röding från Vänern/Vättern

servera inte till barn/ungdomar under 18 år


Riskakor eller risdrycker

servera inte till barn under 6 år


Honung

servera inte till barn under 1 år


 

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKL och är granskade av Livsmedelsverket.