14 mars 2019

Kontakt

Mikrobiologiska och kemiska faror

Smitta och kemiska ämnen kan skada konsumenterna. Här ser ni vilka faror som förknippas med vilka livsmedel.

Mikrobiologiska och kemiska faror i olika livsmedel

Livsmedel

Mikrobiologiska faror

Kemiska faror

Nötkött och produkter av nötkött

  • EHEC / STEC
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens
  • Dioxiner
  • PCB
  • Restsubstanser¹

Griskött och produkter av griskött

  • Salmonella
  • Yersinia enterocolitica
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens
  • Trikiner (vildsvin)
  • Toxoplasma gondii
  • Dioxiner
  • PCB
  • Restsubstanser¹

Får- och lammkött och produkter av får och lammkött

  • Salmonella
  • EHEC /STEC
  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens
  • Toxoplasma gondii
  • Dioxiner
  • PCB
  • Restsubstanser¹

Kött från kyckling/fågel och produkter av detta kött

  • Salmonella
  • Campylobacter
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens

Restsubstanser¹

Fisk och fiskprodukter

  • Listeria monocytogenes
  • Anisakis
  • Histamin
  • Dioxiner
  • PCB
  • Restsubstanser¹

Skaldjur, musslor och produkter av dessa

  • Salmonella
  • Shigella
  • Staphylococcus aureus
  • Listeria monocytogenes
  • Norovirus
  • Hepatit A-virus
  • Algtoxiner
  • Restsubstanser¹

Ägg och äggprodukter

  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Dioxiner (ekologiska ägg)
  • PCB (ekologiska ägg)
  • Restsubstanser¹

Pastöriserad mjölk och produkter av pastöriserad mjölk

  • Listeria monocytogenes
  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Dioxiner
  • PCB
  • Restsubstanser¹

Glass

  • Bacillus cereus
  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella
  • Staphylococcus aureus


Mjölkpulver, vasslepulver

  • Bacillus cereus
  • Salmonella


Spannmål, spannmålsprodukter

  • Bacillus cereus
  • Mykotoxiner
  • Akrylamid (brunfärgning vid bakning/rostning)

Frukt, grönsaker

  • Salmonella
  • EHEC /STEC
  • Shigella
  • Listeria monocytogenes
  • Bacillus cereus
  • Norovirus
  • Hepatit A-virus
  • Vattenburna parasiter (till exempel Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum, Giardia intestinalis)
  • Mykotoxiner
  • Glykoalkaloider (potatis)
  • Akrylamid (potatis- och katrinplommonprodukter)
  • Bekämpningsmedel

Groddar

  • Listeria
  • Salmonella
  • EHEC /STEC


Kryddor

  • Salmonella
  • Bacillus cereus
  • Clostridium perfringens
  • Mykotoxiner
  • Bekämpningsmedel

Nötter, fröer

  • Salmonella
  • Mykotoxiner

Baljväxter


  • Lektiner

Bageri- och konditoriprodukter

  • Staphylococcus aureus
  • Bacillus cereus
  • Salmonella
  • Norovirus
  • Hepatit A-virus


 Helkonserver


  • Clostridium botulinum


  • Bly
  • Tenn

 Vatten, is

  • Fekal förorening med bakterier, virus, parasiter


Rökt kött / fisk och produkter av dessa

  • Listeria monocytogenes
  • Salmonella
  • EHEC/STEC 
  •  PAH

 Honung

  • Clostridium botulinum (risk hos spädbarn)
  • Restsubstanser

¹Restsubstanser är rester av läkemedel, tillväxtbefrämjande medel, mögel- eller miljögifter.

Kemiska faror i samband med mathanteringen i verksamheten är rengöringsmedel och ämnen som kan migrera från förpackningar/kärl.

Hjälpte informationen på sidan dig?





Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKL och är granskade av Livsmedelsverket.