14 mars 2019

Kontakt

Frysförvaring

Karta över frysrummet

Det blir lätt stökigt i ett frysrum. Kylan skapar brådska. Se till att personalen har varma jackor och handskar, som är smidiga att ta på, när de ska lasta in eller hämta varor, så att de kan ta den lilla extra tiden för att bevara ordningen i hyllorna. Det är särskilt viktigt att specialkost, t.ex. glutenfritt/mjölkfritt, inte förväxlas eller blandas med annat i frysen.

Lagstiftningen om temperatur i djupfrysta livsmedel gäller endast varor som säljs/levereras djupfrysta. Djupfrysta varor håller kvalitén fram till angivet bäst-före-datum om de förvaras i -18°C eller kallare. Om temperaturen i frysen skulle gå upp på grund av något fel, så blir varornas hållbarhet kortare. Om råvaror har tinat är det bäst att tillaga dem på en gång. Frys inte ner tinade råvaror igen. Det går för långsamt i en lagerfrys och kvalitén blir väldigt dålig.

Var uppmärksam på hur varorna lagras runt kylaggregatet så att inte kylans cirkulation hindras. Det är bra om den, som ansvarar för temperaturkontroller i frysen, vet var temperaturgivaren till frysens display är placerad.

Om ni ställer in kyld mat, som ska frysas, så får det inte vara så stora mängder att andra frysta varor blir varmare.

Håll koll på att frysdörren är tät, så att inte kyla läcker ut. Det ökar belastningen på kylaggregatet och kan leda till isbildning.

Blanketter

Faror och åtgärder

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.