12 mars 2019

Kontakt

Skyddskläder

En bra personalhygien är bland annat att det alltid ska finnas tillgång till rena arbetskläder.

Bild, skåp med två dörrar

Där personalen byter om ska privata kläder och arbetskläder förvaras åtskilda. Detta kan lösas med delade skåp, olika skåp eller separata klädhyllor.

Skyddskläder i tillagnings-/mottagningskök

I ett tillagnings-/mottagningskök ska personalen ha skor, byxor, jacka/tröja, mössa/hårskydd som bara används på arbetsplatsen. Det ska alltid finnas tillgång till rena arbetskläder. De ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.

Skyddskläder i avdelningskök

Det ska alltid finnas tillgång till rena skyddskläder för arbete med mat och servering. Om personalens uppgift är att enbart servera färdig mat, kan det räcka med ett förkläde. Vid tillagning och beredning bör även mössa/hårskydd användas. Skyddskläderna ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.