15 mars 2019

Kontakt

Matförvaring

Förråd för mat

All mat ska förvaras på ett sätt som skyddar den mot föroreningar och mot att bli dålig på grund av mögel, jäst eller bakterier. Förutom torrförråd, kylar och frysar måste det också finnas utrymme för inkommande varor och utleveranser.

Förråd/hyllor/sektioner behöver vara tillräckligt stora eller många för att skilja på råvaror och färdiga rätter. Specialkost ska förvaras på ett säkert sätt så att det inte blandas eller förväxlas.

Kylar

Färdig mat och specialkost kan skiljas från andra varor genom att maten förvaras övertäckt i olika hyllor eller sektioner. Avgörande för antalet kylutrymmen kan vara vilka olika temperaturer ni vill ha i er kylförvaring för exempelvis grönsaker, mejerivaror och kött/chark.

Frysar

Behovet av frysutrymme kan variera beroende på hur täta leveranser verksamheten får. Om ni ofta fryser in mat, så krävs naturligtvis plats för det också.

Blanketter

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du hjälper oss skapa en bättre webbplats!

Offentlig säker mat

Branschriktlinjerna är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna har tagits fram på uppdrag av SKR och är granskade av Livsmedelsverket.