Publicerad 30 oktober 2020

Faror och åtgärder

Maten vi äter ska ge oss energi och näring. Men den kan i värsta fall orsaka skada eller ohälsa. Bakterier, virus och kemiska ämnen, som kan finnas i eller tillföras maten, är exempel på faror. Den som hanterar livsmedel måste känna till farorna och vilka åtgärder som är effektiva mot dem.

En viktig anledning till att det finns regler och riktlinjer för livsmedelshantering är farorna som måste undvikas. Här presenteras de huvudsakliga farorna och vilka åtgärder som motverkar dem.

En tabell redogör för mikrobiologiska och kemiska faror i olika livsmedel. Ytterligare en tabell redogör för farorna i kökets olika arbetsmoment.

Prenumerera på webbinnehåll

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset