Publicerad 30 oktober 2020
Faror och åtgärder vid inköp av förpackade varor och färskvaror i avdelningskök
Faror
- Tillväxt av sjukdomsframkallande mikroorganismer på grund av för hög temperatur i varorna.
- Risk för Listeria monocytogenes på grund av för kort datum på vakuumpackade pålägg/rökt fisk.
- Allergena faror
Förebyggande åtgärder
- Kylväska används vid egna inköp på sommaren. Placering i kyl och frys så snart som möjligt.
- Kontroll av förpackningar och märkning.
- Kontroll av förpackningsdatum på vakuumpackade pålägg/rökt fisk/ätfärdig kall mat.
- Extra uppmärksamhet på ingrediensförteckningar vid inköp av varor till matgäster med allergi eller överkänslighet.
Kontroll och gränsvärden
Kontroll görs vid varje inköp. Emballage ska vara helt och oskadat. Märkningen ska vara läslig och korrekt. Vakuumpackade pålägg/rökt fisk ska ha minst två veckor kvar av hållbarhetstiden.
Maten till matgäster med allergi måste vara fri från aktuellt allergen.
Korrigerande åtgärder vid avvikelse
Trasiga/buckliga förpackningar reklameras. Om ingrediensförteckningen på en förpackning blivit oläslig och det råder osäkerhet om innehållet, ska livsmedlet inte användas till matgäster med allergi eller överkänslighet. Vakuumpackade pålägg/rökt fisk/ätfärdig kall mat som blivit äldre än en vecka serveras inte utan upphettning till riskgrupper för infektion med Listeria.
Om mat med aktuellt allergen hamnar i specialkosten till allergiska matgäster måste den bytas ut.