Artikeln publicerades 5 november 2020

Mathantering på sjukvårdens avdelningar

Detta förslag på kursinnehåll ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen.

Omfattning: 4 timmar.

Mål: Kursen ska ge grundläggande kunskaper om livsmedelshygien på avdelningen.

Förslag till kursplan

  • Mat är mer än livsmedelshygien – den trivsamma, goda, livsviktiga, måltiden
  • Personalhygien – vad är viktigast i matsituationen?
  • Smitta via mat – aktuella smittämnen och hur de kan motverkas (bl.a. Listeria monocytogenes)
  • Andra faror i livsmedel – f.a. allergener
  • Temperatur och tid – hygieniska gränser – matens hållbarhet – minska svinn
  • Märkning och information om maten – specialkost och konsistensanpassad mat
  • Hygienisk hantering av ”Livsmedel för speciella medicinska ändamål” (=FSMP)

Deltagarnas kunskap efter kursen

Efter genomgången kurs ska deltagarna:

  • förstå hur rutiner för livsmedelshygien kan samverka med målet att erbjuda en trivsam och god måltid
  • kunna prioritera de hygienrutiner som är viktigast vid hantering och servering av mat
  • känna till de vanligaste och allvarligaste farorna och hur de kan förebyggas
  • känna till de vanligaste allergenerna och behovet av att separera och servera rätt
  • förstå hur temperatur och tid påverkar matens säkerhet
  • förstå hur matsvinn kan minskas på ett säkert sätt
  • kunna tolka och föra vidare livsmedelsinformation till patienter och personal
  • kunna hantera livsmedel för speciella medicinska ändamål (FSMP) på ett säkert sätt

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.