Publicerad 2 november 2020

Skyddskläder

En bra personalhygien är bland annat att det alltid ska finnas tillgång till rena arbetskläder.

Där personalen byter om ska privata kläder och arbetskläder förvaras åtskilda. Detta kan lösas med delade skåp, olika skåp eller separata klädhyllor.

Skyddskläder i tillagnings-/mottagningskök

I ett tillagnings-/mottagningskök ska personalen ha skor, byxor, jacka/tröja, mössa/hårskydd som bara används på arbetsplatsen. Det ska alltid finnas tillgång till rena arbetskläder. De ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.

Skyddskläder i avdelningskök

Det ska alltid finnas tillgång till rena skyddskläder för arbete med mat och servering. Om personalens uppgift är att enbart servera färdig mat, kan det räcka med ett förkläde. Vid tillagning och beredning bör även mössa/hårskydd användas. Skyddskläderna ska tvättas i minst +60°C. Om personal tvättar arbetskläderna hemma är det viktigt att de skyddas från föroreningar och husdjur. De tvättade kläderna ska packas och hållas rena under transporten.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset